Hectigo.net
Suomeksi / in English

Koottuja ajatuksia

Käänteinen kulttuurishokki

Eteläiset osat Honshua on nyt kierretty, ja kotoisaan Hämeeseenkin olen ehtinyt kotiutua jälleen jo viikon verran. Lyhyesti sanottuna reissu oli käsittämättömän upea, mutta jonkin verran lisämateriaalia väitteen tueksi löytyy Japanin matkan kuvagalleriasta. Myös koko porukan yhteinen blogi on edelleen luettavissa, ja lisää sisältöäkin tulee vielä, kunhan matkapäiväkirjat ja kuvat on kaikki viimeistelty.

- hectigo 2009-06-15, viimeksi muokattu 2009-06-21 - kommentteja: 0

Huomenna Japaniin

Johan se vähäsen jännittää. Huomenna matkustan ensimmäistä kertaa Euroopan ulkopuolelle, yksin, ja alueelle, jossa keväinen sikainfluenssahysteria on kukkeimmillaan. Perillä odottaa neljän kanssamatkustajan porukka - kaikki teekkareita - ja eksoottisen saarivaltion lukuisat ihmeellisyydet. Porukan matkablogia voi lukea osoitteesta kevaalla.japanissa.fi.

Vielä pitäisi muistaa pakata ja käydä uudella asunnolla tekemässä remonttia hitusen eteenpäin. Ostin viikko sitten huonokuntoisen yksiön Tampereen keskustasta, josta tulee varmasti aikanaan näppärä kämppä. Toistaiseksi työ on kuitenkin vasta aluillaan. Työkalut, rakennusjätteet ja kodinkoneet ovat asunnossa levällään, tapetit lerpattavat ja ilma on tunkkainen. Vaan kyllä se siitä.

- hectigo 2009-05-23, viimeksi muokattu 2009-06-21 - kommentteja: 1

Pyörällä liikenteessä

Ihan yhtä hienosti en osaa vetää kuin jätkä ylläolevassa videossa. Tai no, oikeastaan en osaa tehdä mitään, joka pääsisi edes lähelle. Pyöräilin kuitenkin eilen yhteensä 51 kilometriä, ja olen tällä haavaa suoritukseeni tyytyväinen. En voi väittää, etteikö reissu Tampereelta Valkeakoskelle ensimmäistä kertaa olisi ollut jossain määrin rankka, mutta tänään jalat ovat jo toipuneet. Olisi pitänyt ottaa tavaksi jo muutama kesä aiemmin, niin olisin voinut säästää jokusen sata litraa bensiiniä kunnon kohoamisen ohella.

Tänä kesänä uskon oikeasti pyöräileväni työmatkan säännöllisesti, toisin kuin viime kesänä, jolloin jäi pelkäksi yritykseksi. Alku on ainakin lupaava, kun matkamittarissa on jo 40 päivältä yhteensä yli 350 kilometriä. Ehkä voin tämän nojalla uskotella itselleni, että olen tullut määrätietoisemmaksi. Onhan vuoden aikana ehtinyt muutenkin muuttua jo vaikka mikä, ihmissuhdekuvioista aina koulutustasooni asti. Muutaman viikon päästä voin virallisesti käyttää titteliä tekniikan kandidaatti, ja ensimmäinen kaupallinen peliprojektini, Dragon Portals, on julkaistu. Tästä vielä muutama kuukausi eteenpäin, ja tulen kuulumaan myös asuntovelallisten sankkaan joukkoon.

Tänäänkin nousin pyörän selkään, puoliksi tietoisena päämääränä kiertää katsomassa lapsuuteni maisemia. Uimarannat, harrastuspaikat ja koulut ovat jääneet lähtemättömästi mieleen muistini perukoille. Moni yksityiskohta vaikuttaa tutulta, vaikka sen luulee unohtaneensa jo vuosia sitten. Kotikaupungin pienuus käy selvemmäksi. Autolla maisemaan ei saa kosketusta, mutta pyöräillessä välimatkan tuntee. Kierrän olennaisimmat nähtävyydet tunnissa, ja matkaa kertyy 12 kilometriä. Vain harva asia on pohjimmiltaan muuttunut, vaikka muutaman kaupan nimi ja logo ovatkin tuntemattomia. Ja kyllä täällä palasia minusta on, vaikka olenkin jo juurtunut Tampereelle.

- hectigo 2009-05-02 - kommentteja: 2

Steamin joulualennusmyynnin tärpit ja Spotify

Vuosi 2008 taitaa jäädä historiaan jonkinlaisena digitalisoitumisen vuotena. En usko, että enää viimeaikaisen kehityksen jälkeen joudun juuri ostamaan pelejä tai musiikkia muovisissa koteloissa. Steamista tuli entistä uskottavampi, kun Electronic Arts ja Ubisoft hyppäsivät kelkkaan myös Euroopassa. Pientä närää on aiheuttanut hintojen hienoinen nousu tuoreen Steamin valuuttauudistuksen myötä (varsinkin Norjassa, jossa ALV verkko-ostoksille on nolla), mutta pidemmän tähtäimen hyödyt hintojen ilmoittamisesta euroina varmasti korvaavat haitat. Pidempi kokeiluaika olisi silti saattanut olla Valvelta hyvä idea.

Nyt kuitenkin kaikki on vielä hintojenkin osalta hyvin: Steamissa on joulualennusmyynti, ja monta klassikkoa ja erikoisempaa uutuutta on myynnissä todella halvalla. Seuraavaksi lista parhaimmista tärpeistä:

Musiikkipuolella tämän joulun paras diili on Spotify. Palvelu tarjoaa suurimmilta levy-yhtiöiltä niin paljon musiikkia kuin jaksaa kuunnella kympillä kuussa, näppärän asiakasohjelman kautta streamattuna. Tai ilmaiseksi, jos kestää mainoksia. Toivottavasti bisnes pysyy pystyssä.

- hectigo 2008-12-29, viimeksi muokattu 2008-12-29 - kommentteja: 3

Fatal Error

Joskus käy näinkin. Päätin kokeilla Grand Theft Auto IV:tä, josta on tulossa tämän vuoden myydyimpiä ja korkeimmalle arvosteltuja pelejä. Sarja näytti jättäneen pahimmat lapsellisuudet taakseen, ja uuden pelin tarinaa kehuttiin.

Vaan kuinkas kävikään. Oheista kuvaa pidemmälle en ole pelissä päässyt. Peli heittää virheilmoituksen ruudulle käynnistyessään eikä nouse siitä enää pystyyn. Enkä ole ainoa, joka on kärsinyt ongelmista. Tällä hetkellä yritän saada ostoksesta rahoja takaisin, joskin enemmän harmittavat hukkaan heitetyt tunnit, jotka ongelman korjausyrityksiin on tullut käytettyä. Peli saattaa olla ihan hyväkin, mutta PC-julkaisu on hoidettu niin kehnosti, ettei sitä voi suositella kenellekään.

Sen sijaan Left 4 Dead on juuri niin hienoa zombien lahtausta kuin Valvelta odottikin. Asennukseenkin meni Steamista totuttuun tapaan alle kymmenen klikkausta. Jonkin verran peliä vaivaavat bugit, jotka tekevät vastakkain peluusta epätasapainoista, mutta ne korjattaneen päivityksellä ennemmin tai myöhemmin. Ainakin peli käynnistyy. Kirjoitin Team Fortress 2:n tapaan pienen englanninkielisen Left 4 Dead -oppaankin.

- hectigo 2008-12-17, viimeksi muokattu 2008-12-17 - kommentteja: 1

Vanhemmat uutiset