Hectigo.net
Suomeksi / in English
Muutan. Uusi osoite on oletus.fi. Hectigo.net pysyy toiminnassa toistaiseksi.

Liero

Yleistä

Mikä on Liero?

Liero on suomalaisen MetsänEläimet-tiimin vuosina 1998-1999 tekemä tietokonepeli. Lieroa on monesti kuvattu reaaliaikaiseksi kahden pelaajan Wormsiksi, ja tämä kuvaus pitääkin varsin hyvin paikkaansa. Kannattaa kokeilla peliä itse, niin saa hyvän käsityksen sen toiminnasta. Sivun alalaidassa on linkki, josta voi ladata Lieron. Peli ei kuitenkaan välttämättä toimi suoraan esim. Windows XP:llä, joten kannattaa kuitenkin lukea ainakin Tekniset ongelmat -kappale ennen pelin kokeilemista. Kannattaa myös huomata, että Liero on suunniteltu pääasiassa kahden ihmispelaajan välisiin mittelöihin, eikä peliin nopeasti kehitetty tekoäly siten ole kovinkaan tasokas.

Lyhyt historia

Kun Liero alun perin julkaistiin vuonna 1998, sen tekijä tuskin odotti pelille kovinkaan suurta suosiota. Pelattavuus oli kuitenkin matopelillä varsin hyvin hanskassa, ja suomalainen ilmaispeli räjähti maailmanlaajuiseksi ilmiöksi. Peliä pelataan yhä nykyäänkin, sillä vaikka Lieron ulkoasu saattaa kalveta modernien 3D-räiskintöjen rinnalla, niin klassikon pelattavuus ei koskaan vanhene. Wormsin ja Molezin inspiroima peli jää ikuisiksi ajoiksi suomalaisen pelaamisen historiaan, halusimme sitä tai emme.

Tekniset ongelmat

Liero on vanha DOS-peli, joten sen pyörittäminen uudemmilla Windowseilla saattaa tuottaa ongelmia. Kannattaa kokeilla äänet poistavaa käynnistysparametria /n - sen pitäisi auttaa useimmissa tapauksissa. Toinen vaihtoehto on pyörittää Lieroa DOS-emulaattorin kuten monille alustoille saatavissa olevan DOSBoxin päällä. Mikäli peli nykii DOSBoxilla, kannattaa yrittää näppäinyhdistelmää Ctrl+F12, joka lisää emulointinopeutta. Kattavampi ohjeistus DOSBoxin käyttöön löytyy DOSBoxWikistä.

Ongelmia saattaa aiheuttaa myös näppäimistö: nykyisissä näppiksissä on säästelty piuhoja kustannusten laskemiseksi, ja niinpä usean näppäimen painaminen pohjassa samaan aikaan saattaa lukittaa näppäimiä. Vanhat näppäimistöt toimivat useimmiten paremmin. Kannattaa kokeilla myös ylimääräisen USB-näppäimistön kytkemistä koneeseen, jos sellainen on saatavilla. Joskus peli myös hidastelee näppäimistö-ongelmien takia. Tämän korjaamiseksi kannattaa koettaa asettaa Windowsin ohjauspaneelin näppäimistöasetuksista näppäinten toistonopeus väliaikaisesti minimiin ja toiston viive maksimiin.

Pelin pelaaminen ja säädöt

Pelin näppäinasetukset ja tiedot ninjaköyden ja kaivamisen käytöstä löytyvät liero-ohje-sivulta.

Liero on oletusasetuksillakin ihan kivaa ajanvietettä, mutta todelliseen madon makuun pääsee vasta sitä oikein säätäessään. Turnaussäännöt-kappaleessa on listattu vaihtoehtoiset säädöt, joilla pelistä saa tasapainoisempaa ja kilpailuhenkisempää. Toki myös toisenlainen säätäminen on mahdollista: asevalikoiman rajoittaminen ja latausajan säätäminen tekevät Lierosta helposti kuin toisen pelin.

Vinkkejä aloittelijoille

Turnaussäännöt

Itse peli

Pelinä toimii Lieron versio 1.33 ilman minkäänlaisia modeja tai muita muutoksia. Pelin äänet saavat olla joko päällä tai pois päältä. Voit ladata sekä oikean Lieron version että alla luetellut turnausasetukset tiedostot-kohdasta, niin huolehdittavaksi jää enää aseiden valintatapa.

Asetukset

Aseiden valinta

Tasapuoliset asevalinnat saadaan aikaan seuraavanlaisesti: Ensin molemmat pelaajat arpovat aseensa. Sen jälkeen oikeanpuoleinen pelaaja muuttaa kaksi ylintä asetta samoiksi kuin vasemmanpuoleisen pelaajan 2 ylintä asetta. Vasemmanpuoleinen pelaaja valitsee vastaavasti oikeanpuoleisen pelaajan 2 alinta asetta. Keskimmäisen aseen saa kumpikin pelaaja valita kahdesta paikalle arvotusta vaihtoehdosta. Jos molemmat pelaajat niin haluavat, aseet voidaan arpoa kokonaan uudestaan.

Tiedostot

Liero 1.33 (377kt)
Lieron turnausasetukset (1kt)

Pura asetukset samaan kansioon kuin Lierokin. Asetuksissa on mukana myös pikakuvake, joka käynnistää Lieron ilman ääniä. Peli ei välttämättä toimi äänien kanssa uudemmilla Windowseilla, sikäli kun toimii ollenkaan. Mikäli et saa peliä toimimaan, lue Tekniset ongelmat -kappale.

Linkkejä

Liero-klooneista

Lierosta on myös lukuisia enemmän tai vähemmän modernisoituja klooneja, joihin on lisätty mm. verkkopeli ja muita kehittyneempiä ominaisuuksia. Tällaisia ovat olleet mm. Gusanos ja Liero Xtreme.