Tervetuloa Dance.hectigo.netiin, suomalaiselle tanssipeli-infosivustolle.

Tanssipelisanakirja

Tanssipelien maailma on täynnä käsittämätöntä terminologiaa, joka tekee aiheeseen liittyvän keskustelun seuraamisesta uudelle harrastajalle hankalaa. Tästä tanssipeliaiheisesta sanakirjasta pitäisi kuitenkin löytyä apu useimpiin arjen keskustelutilanteisiin. Ennen varsinaista sanakirjaa alla on vielä erikseen taulukot DDR:n vaikeustasojen nimistä, askelten arvosteluasteikoista sekä Groove-kuvaajan termien merkityksistä.

Vaikeustasot

PeliAloittelijoilleHelppoKeskivaikeaVaikeaKiero
StepMania / DDR ExtremeBeginnerLightStandardHeavyChallenge
DDR-BasicAnother / TrickManiac / SSR-
DDR USA / DS Euromix / DS FusionBeginnerStandardDifficultExpert-

Askelten arvosteluasteikot

PeliOsuma 1Osuma 2Osuma 3Melkein 1Melkein 2Ohi
StepMania / DDR Extreme / DS FusionMarvelous*PerfectGreatGoodBooMiss
DDR-PerfectGreatGoodBooMiss
DS Euromix-PerfectGreatGoodAlmostBoo
In the Groove**FantasticExcellentGreatDecentWay OffMiss
Pop 'n Music**Cool*Great/Fever-Good-Bad

*Marvelous- ja Cool-arvosanoja käytetään ainoastaan courseissa (useamman biisin putkissa).
**In the Grooven ja Pop 'n Musicin arvosteluasteikot eivät ole välttämättä aivan suoraan verrannollisia DDR:ään.

Groove-kuvaajan selitykset

ArvoMerkitys
AirHyppyjen määrä
ChaosAskelten epäsäännöllisyys
FreezeHoldien määrä
StreamAskelten kokonaistiheys
VoltageAskelten huipputiheys

Sanakirja

Suomeksi Englanniksi Selitys
1/4-askel jne. 1/4 step 1/4-askel tarkoittaa tarkalleen tahdin kohdalle osuvaa askelta. Tämän perusaskeltyypin lisäksi on olemassa myös näiden puoliväliin osuvia 1/8-askelia, sekä edelleen loogisesti johdettuna 1/16- sekä 1/32-askelia.
Airi Air Ks. hyppy
Attack Attack Perfect attack, good attack jne. Pelimuoto, jossa pyritään saamaan mahdollisimman paljon jotain tiettyä arvosanaa pisteistä tai kombosta sen kummemmin välittämättä. Aika monet turnaukset ainakin USA:ssa pelataan perfect attackin avulla pisteyttäen.
bag bag RevenG - bag. Ehkä DDR:n pahamaineisin biisi. Bagin monimutkaiset askeleet matelevat 65 BPM:n vauhdilla, ja useimmilla DDR:n pelaajilla on suuria vaikeuksia niiden lukemisessa ilman speedmodeja. Säkkipillisävellys löytyy DDR Extremestä ja sen jalkamäärä Heavy-vaikeustasolla on 10.
BeatMania BeatMania Konamin (Bemanin) ensimmäinen rytmipeli. Peliä ohjataan DJ-ohjaimella, joka sisältää 5 nappulaa ja scratchäyslevyn.
BeatMania IIDX BeatMania IIDX BeatManian uudempi versio, jossa on kaksi nappulaa enemmän kuin alkuperäisessä BeatManiassa.
Bemani Bemani Konamin rytmipeleihin keskittynyt osasto.
Black Flag Black Flag Biisin pääseminen läpi yhdellä greatilla (kaikki muut perfectiä, mutta yksi great).
Block Block ITG:ssä DDR:n "jalkaa" vastaava termi. Käytetään kuvaamaan biisin vaikeustasoa. Esim. 10-blockinen.
BPM BPM Beats per minute, biisin nopeus tahteina minuutissa. Yleensä luku on luokkaa 100-350.
Cobalt Flux Cobalt Flux Melko suosittu ja laadukkaana pidetty metallipadi, kaverien kesken ihan Cobalt vaan. 300 euron hintaluokkaa.
Combo Combo Peräkkäisten greattien tai perfectien määrä. Ks. myös full combo.
Course Course Nonstop-course, ennalta määritelty sarja biisejä, jotka pelataan peräkkäin. Esim. DDR Extremen Legend Road.
D, L, R, U D, L, R, U Down, left, right, up. Yksikirjaimisia lyhenteitä käytetään toisinaan, kun halutaan kuvata jokin tietty askelsarja, esim L-D-R.
Dance Dance Revolution Dance Dance Revolution Konamin valmistaman tanssipelisarjan nimi. Nimeä käytetään lähinnä Konamin kolikko- ja konsolipeleistä, mutta välillä sillä viitataan tanssipeleihin yleensä.
Dancing Stage Dancing Stage Dance Dance Revolutionin euroversio.
Danke - Tanssipeleistä käytetty nimitys. Ei lausuta saksalaisittain.
Dankettaja, dankenisti, dankeaja - Dankea harrastavista joskus käytetty nimitys.
DDR DDR Ks. Dance Dance Revolution
Double Double Pelimuoto, jossa yksi pelaaja pelaa kahdella vierekkäisellä matolla siirtyen välillä matolta toiselle.
Doublesteppaaminen Doublestepping Ristiaskelten astuminen kaksi kertaa peräkkäin samalla jalalla.
Drill Drill Ks. konekivääri.
DS DS Ks. Dancing Stage
FC FC Ks. Full combo
Freestyle Freestyle Pelaamistapa, jossa olennaisinta ei ole tulos vaan tyyli. Lue lisää freestyle-sivulta.
Freeze Freeze Ks. holdi
Freeze roll Freeze roll In the Groove 2:seen suunniteltu uusi askeltyyppi. Toimii kuten freeze, mutta nappulaa pitää naputtaa vähintään kolme kertaa sekunnissa.
Full combo Full combo Biisin pelaaminen läpi siten, että saa jokaisesta askeleesta vähintään greatin.
Groove-kuvaaja Groove radar Askelten vaikeustasoa viidellä eri parametrilla mittaava kuvaaja. Tarkempi erottelu löytyy sivun ylälaidasta.
Holdi Hold Askelkuvio, jossa pitää painaa nuolta pohjassa määrätyn ajan.
Hyppy Jump Askelkuvio, jossa pitää painaa kahta nuolta samanaikaisesti.
IIDX IIDX Ks. Beatmania IIDX.
In the Groove In the Groove Roxor Gamesin tanssipeli, jossa DDR:ään verrattuna uutuuksina tulivat mukaan miinat ja käsien käyttö. In the Groovesta löytyy huomattavasti DDR:ää vaikeampia askelkuvioita, ja niinpä siitä on tullut varsinkin emämaassaan USA:ssa suosittu kokeneiden pelaajien keskuudessa. 72 biisiä.
In the Groove 2 In the Groove 2 In the Grooven jatko-osa, joka sisältää alkuperäisen ITG:n lisäksi 63 uutta biisiä sekä freeze roll -askeltyypin. ITG2-koneita löytyy myös Suomesta.
ITG, ITG2 ITG, ITG2 Ks. In the Groove.
Jackhammer Jackhammer Termin merkitys vaihtelee sen mukaan, keneltä kysytään. Toiset käyttävät jackhammer-sanaa konekivääristä, toiset nopeista kahden tai kolmen saman askeleen tai hypyn sarjoista, jotkut jostain muusta. Nykyään vähemmällä käytöllä.
Jalka Foot 1. Askeleiden vaikeustason yksikkö. Esim. "9-jalkainen biisi". ITG:ssä vastaava termi "block". 2. Elin, jota tanssipelien pelaamiseen useimmiten käytetään.
Konami Konami DDR:n kehittänyt japanilainen peliyhtiö.
Konekivääri Machine Gun Machine gun, drill, tamppaaminen... Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Termillä viitataan samaa askelta nopeasti toistaviin sarjoihin. Esim. ylös-ylös-ylös-ylös-ylös jne. Suomenkielistä konekivääri-sanaa ei juuri käytetä.
Käsiaskel Hand Plant In the Groovessa ja Pump it Upissa esiintyvä askeltyyppi, kädellä painettava kolmas samanaikainen askel.
Laukka Gallop Askelkuviotyyppi, jossa kaksi eri askelta tulee hyvin nopeasti peräkkäin. Laukkaamista esiintyy lähinnä 7-10 jalan askelissa. Hyviä esimerkkejä löytyy DDR:n Cowgirlin ja In the Navyn heavy-versioista.
Matto Mat, pad Tanssimatto. Pelin pelaamiseen käytetty alusta. Ks. myös padi.
Max Max Omega - Max 300. Mahdollisesti kaikkien DDR Mixien tunnetuin biisi. 10 jalkaa ja 300 bpm. Sanalla voidaan viitata myös Maxin remixeihin.
Miina Mine In the Groove -askelissa käytetty askeltyyppi, joka laskee life baria sen nostamisen sijaan.
Modifierit / modit Modifiers / mods Nuolten liikkumista tai näkymistä jollakin tapaa muuttavia säätöjä. Löytyvät StepManiasta, ITG:stä sekä useimmista DDR-koneista.
Mutaattorit - Ks. modifierit.
Nopeusmodit Speed mods / modifiers Nuolten nopeuden säätö, joka löytyy sekä StepManiasta, ITG:stä että useimmista DDR-koneista. Nuolten lukeminen on monien mielestä helpompaa, kun niiden nopeus on säädetty 2- tai 3-kertaiseksi.
Originaali Original song / steps Dankeharrastajan kotonaan väsäämät askeleet. Termin käyttö vaihtelee - joskus sillä tarkoitetaan juuri päinvastaista, eli virallista biisiä (Konamin originaali).
Padi Pad, dance mat Tanssialustasta käytetty nimitys. Myös termiä tanssimatto käytetään, mutta nykyään padi-sanaa suositaan varsinkin metallisista alustoista puhuttaessa.
Para para Para para 1. 70-luvulla Japanissa syntynyt käsien liikkeitä painottava tanssimistyyli. 2. Para para paradise
Para para paradise Para para paradise Käsillä ohjattava rytmipeli, joka pohjautuu Para para -tanssiin.
PIU PIU Ks. Pump it Up
Pop 'n Music Pop 'n Music Rytmipeli, jota pelataan lyömällä viittä tai yhdeksää pyöreää nappulaa. Katso myös thingsthatlooklikepopnmusicbuttons.com
Pump it Up Pump it Up Korealainen tanssipeli, jossa nappuloita on neljän sijasta viisi (4 vinonappulaa ja keskinappula).
Ristiaskel Cross-step Askel, joka pitää astua viemällä jalka toisen jalan ohitse "väärälle" puolelle. Esimerkiksi kuviossa vasen-alas-oikea tehokkain tapa astua on astua ensin vasemmalla jalalla vasemmalle, sitten oikealla jalalla alas ja viimeiseksi vasemmalla jalalla oikealle. Ks. myös doublesteppaaminen.
Ristiin astuminen Cross-stepping Ristiaskelten astuminen oikein.
S4R S4R Sudden Shuffle Step Step Revolution. Pelimuoto, jossa käytetään pelaamista vaikeuttavia Sudden-, Shuffle- sekä Flat-modeja korkeimman tason askelilla.
SDG SDG Single Digit Greats. Biisin pääseminen läpi niin, että tuloksena on 1-9 greattia ja loput perfectejä.
Simfilu Simfile Askeleet ja biisin sisältävät tiedostot. Simfilujen askeltiedostot ovat PC:llä yleensä muotoa .SM tai .DWI.
Solo Solo 6 nappulan versio DDR:stä.
StepMania StepMania Suosittu avoimen lähdekoodin tanssipeliohjelma PC:lle.
Streami Stream Yleinen askelkuvio, jossa tulee runsaasti askelia peräkkäin tasavälein.
System 573 System 573 DDR-koneiden sisäisen arkkitehtuurin nimi, pohjautuu Sonyn PlayStationiin.
Tamppaaminen - Ks. konekivääri
Tangolla pelaaminen Using the bar Pelaamistyyli, jossa pelaaja laskee osan painostaan arcadekoneessa olevan tangon päälle. Tanko lisättiin koneeseen alunperin vain estämään pelaajan kaatuminen taaksepäin, ja sen käyttämistä pelaamisen helpottamiseen pidettiin alkujaan kyseenalaisena. Nyttemmin varsinkin ITG:hen on lisätty niin vaikeita kappaleita, että niiden läpipääsy kaatumatta on lähes mahdotonta ilman tangon hyväksikäyttöä, ja asenne tangon käyttämistä kohtaan on muuttunut.
Tangon halaaminen Bar hugging Ks. tangolla pelaaminen
Tangon raiskaaminen Bar raping Ks. tangolla pelaaminen. Negatiivissävytteinen versio sanonnasta, jonka käyttö on nykyään vähentynyt.
TX1000 TX1000 Aikanaan suosittu metallipadi. Padista on ollut tarjolla myös tangolla varustettu TX2000-versio. Nyttemmin sarja on saanut myös uudempia seuraajia.
© Olli Etuaho 2003-2005