Tervetuloa Dance.hectigo.netiin, suomalaiselle tanssipeli-infosivustolle.

Freestyle

Väärin: Tanssipelit ovat pelejä, joissa tarkoituksena on painaa jaloillaan nappuloita näytöllä näkyvien nuolten tahdissa.

Oikein: Tanssipelit ovat pelejä, joissa tarkoituksena on liikkua musiikin tahtiin. Nuolia pitäisi aina välillä painella, mutta sehän menee siinä muun säätämisen ohessa.

Varoitus: Jotkin freestyle-liikkeistä saattavat sisältää turvallisuusriskejä, eikä niitä kannata yrittää ilman perusteellista harjoittelua ja asianmukaista varustusta. Etenkin nappulan painaminen polvella voi olla vaarallista ilman jonkinlaista polvisuojusta ja hyvin pehmustettua mattoa.

Freestyle on pelaamistyyli, jossa olennaisinta ei ole pisteiden kerääminen vaan se, miltä pelaaminen näyttää. Tanssimisesta on tarkoitus saada joko näyttävää, huvittavaa tai molempia. Yksinkertaisin freestyle-liike on varmaankin jonkin mielikuvituksellisen ruumiinosan käyttö nuolen painamiseen. Nuolta voi läpsäyttää kädellä, sille voi laskeutua polvella tai sen päälle voi vaikka istua. Koordinaatiota vaaditaan enemmän, mutta lopputulos on harjoittelun arvoinen. Harjoittelu kannattaa aloittaa vaikka ylänuolen kädellä läpsäyttämisestä, sillä se on useimpien mielestä helpoin freestyle-painallus. Muilla ruumiinosillaan voi tietenkin tehdä myös muuta - tarkoitus on tanssia musiikin mukana, ei seisoa jäykkänä lantiosta ylöspäin.

Myös jalkojen parempi käyttö on olennainen osa freestyle-tanssimista. Varsinkin hitaammissa kappaleissa matolla pyörähteleminen ei ole vaikeaa, ja korostetuilla liikkeillä saa steppaamiseensa lisää vauhdikkuutta. Aluksi kannattaa kokeilla esimerkiksi tasajalkaa nuolille hyppimistä, yhdellä jalalla pomppimista tai jalkojen mattoa pitkin liu'uttamista. Parhaat freestyle-esiintyjät hakevat inspiraatiota esityksiinsä muista tanssityyleistä, usein esim. breakdancesta. Useat hyvät freestylen pelaajat ovat tämän lisäksi matolla suurimman osan ajasta takaperin, jotta saavutettaisiin kontakti yleisöön. Kappaleiden tai niiden osien ulkoa opetteleminen freestyle-esitystä varten siis kannattaa.

Paritanssissa mahdollisuuksia on vielä enemmän, ja pienellä harjoittelulla voi saada aikaiseksi hyvinkin näyttäviä kuvioita. Mattojen vaihto kaverin kanssa kesken biisin ja molemmilla matoilla tanssiminen ovat keränneet yleisön ihailevia katseita tapahtumassa jos toisessakin. Myös arcade-masiinojen ja kalliimpien mattojen tanko sallii mielenkiintoisia freestyle-liikkeitä. Järki pitää tietenkin pitää mukana, sillä itsensä lisäksi myös kolikkopelin hajoittaminen ei ole mahdotonta. Jenkeissä on kuulemma tapahtunut sellaistakin, että joku lähti kävelemään tangosta tukea ottaen pitkin DDR-koneen näyttöä, ja iski sitten jalkansa kuvaputkesta sisään.

Freestyle -videoita kannattaa hakea vaikkapa Youtubesta.

© Olli Etuaho 2003-2005