Tervetuloa Dance.hectigo.netiin, suomalaiselle tanssipeli-infosivustolle.

Laitteisto

Mitä tarvitaan?

Yksinkertaisin tapa aloittaa tanssipeliharrastus on käyttää julkisia kolikkopelejä eli arcade-koneita. Suomen pelihallitarjonta on listattu täällä. Kolikkopelit tarjoavat samanhenkistä seuraa ja kotilaitteisiin verrattuna todella laadukkaan pelialustan, mutta pidemmän päälle samojen biisien tahkoaminen saattaa alkaa maistua puulta.

Pelatakseen tanssipelejä kotonaan tarvitsee kolme asiaa: pelikoneen, tanssimaton eli pädin sekä tanssipelin. Hyvä alusta on useimpien mielestä PC, johon on kytketty adapterin avulla PlayStation-matto ja asennettu ilmainen StepMania-ohjelmisto. Lisätietoa StepManiasta saat kattavasta StepMania-tutoriaalista. Nyttemmin saatavilla on myös StepManiaan perustuva In The Groove -tanssipelipaketti, joka tarjoaa vaivattoman ja laadukkaan aloituspisteen harrastukselle.

Tanssimatosta kannattaa mahdollisesti hankkia PC:täkin varten PlayStation-versio, sillä konsolin mattovalikoima on ajoittain ollut jonkin verran parempi kuin PC-puolella. Konsolimaton tietokoneelle sovittava adapteri maksaa toki muutaman kympin, mutta saattaa silti tulla kannattavaksi ostokseksi. Mattotilanne kehittyy kuitenkin koko ajan.

Jos PC:tä ei löydy, myös pleikkarille on saatavilla lukuisia vaihtelevan tasoisia tanssipelejä. Huonona puolena on jälleen biisivalikoiman suppeus ja mahdollisesti pelien hinta, mutta pelien saatavuus alkaa olla jo Suomessakin kohtalaisen hyvä. Konamin DDR-koneisiin perustuvia Dancing Stage -pelejä on julkaistu Suomessa jo useita.

Mistä niitä saa?

Tietokoneen ei tarvitse olla mikään tehohirmu, jotta se jaksaa pyörittää StepManiaa. Tällä hetkellä laitesuositus on 400 MHz:n prosessori, 64 megatavua muistia sekä 16 megatavun näytönohjain. Lisätietoja StepManian asennuksesta ja käytöstä löytyy StepMania-sivulta.

Suosittuja ja suhteellisen edullisia muovimattoja ovat olleet mm. Logic3 ja Deluxe Ignition. Tanssimattoja eli padeja löytää lähes mistä tahansa isommasta tietotekniikkaliikkeestä, mutta parempaa laatua haluavan kannattaa kääntyä erikoisliikkeiden puoleen. Muutamia laadukkaampia laitteita on saanut mm. Polarpandasta, mutta nykyään helpoin valinta on kääntyä Trix Gamesin puoleen. Vakavammille harrastajille erityisen suositeltavaa on hankkia kovarunkoinen arcade-tyylinen padi, joka tarjoaa laadukkaan pelialustan muutaman sadan euron hintaan.

Mattoja saa myös tanssipelien kylkiäisinä, mutta pelien mukana jaeltavien mattojen laatu vaihtelee. Yleensä erikseen ostamalla saa rahoilleen paremmin vastinetta.

Lisätietoja adapterien ja mattojen yhteensopivuudesta PC:n kanssa tarjoaa StepMania.com.

Ulkomaiset kaupat

Jos ulkomaisesta kaupasta tilaaminen ei ole ongelma, esimerkiksi Play-Asia voi olla varteenotettava vaihtoehto. Kauppa tarjoaa laajan valikoiman mattoja sekä adaptereja. Play-Asian valikoimista löytyy näiden lisäksi myös runsaasti Konamin rytmipelejä aina Pop 'n Musicin konsoliversioista lähtien.

Mikään sivulla esiintyvä kauppa ei maksa minulle mainostuksesta.

© Olli Etuaho 2003-2005