Tervetuloa Dance.hectigo.netiin, suomalaiselle tanssipeli-infosivustolle.

Tanssipelit?

Historia

Tanssipelien lyhyt historia alkoi kaukoidässä vuonna 1998, kun Konami kehitti ensimmäiset Dance Dance Revolution -nimellä kulkeneet arcade-tanssisimulaattorit paikallisiin pelihalleihin. Omaperäisen pelin suosio kasvoi nopeasti, ja Konamin DDR-lyhenteellä tunnettu sarja hallitsee edelleen markkinoita. Kolikkopelistä on Japanissa ilmestynyt kahdeksan eri versiota, ja sekä Eurooppa että USA ovat saaneet omat paikalliset käännöksensä. Myös pelikonsolit ja PC:t ovat sittemmin saaneet osansa tanssipelikakusta. Suomessakin pelivalikoimasta löytyy jo ainakin Konamin oma Dancing Stage Fever (PS2) ilmainen StepMania (PC) ja Suomessa tietääkseni ensimmäisenä tanssipelinä julkaistu Dance UK (PS2). DDR-kolikkopelin euroversiota Dancing Stagea ja Roxor Gamesin kehittämää ITG2:a pääsee Suomessa pelaamaan jo useissa paikoissa.

Erilaiset rytmipelit

Tanssipeleiksi käsitetään useimmiten ne pelit, joita ohjataan lattialle asetettavalla tanssimatto-ohjaimella. Tanssimatot ovat muovisia tai metallisia matalia läpysköjä, joissa on neljä, viisi, kuusi tai kahdeksan painalluksen tunnistavaa isoa nappulaa. Tanssipelit ovat kuitenkin vain pieni osa rytmipelien laajasta ryhmästä. Muihin ohjaustapoihin kuuluvat mm. Para para paradisessa käytetty käsiohjaus sekä lähinnä PC-puolella mahdollinen näppäimistöohjaus. Lähes kaikissa genren peleissä tarkoituksena on kuitenkin osua ennalta määrättyihin musiikin tahdissa kulkeviin askeliin, jotka esitetään nuolina näytöllä.

Tanssimatto
Logic3:sen näkemys tanssimatosta. Matto on pinta-alaltaan neliömetrin luokkaa.
Tanssimatto 2
Kovemman luokan tanssimatto.
Stepmania
StepMania, tyypillinen tanssipeli. Värilliset nuolet liikkuvat jatkuvasti alhaalta ylöspäin. Kun nuoli osuu ylhäällä olevaan harmaaseen nuoleen, pelaajan pitää painaa vastaavaa nappulaa tanssimatolla tai näppäimistöllä.
Pump-It-Up
Korealainen tanssipeli Pump-It-Up ja siinä käytetty 5-näppäiminen tanssimatto. Jotkut tanssipelaajat pitävät Pump-It-Upin liikkumatavasta enemmän kuin DDR:stä, ja pelistä on myös arcade-versioita.
Para Para Paradise -kolikkopeli.
Hieman eksoottisempi rytmipeliohjain: DrumManian rummut.

Tanssipelit Suomessa

Maamme DDR-koneiden vähyydestä huolimatta tanssipeleillä on myös Suomessa oma vakaa harrastajaporukkansa, joka järjestää myös lajin viralliset SM-kilpailut vuosittain. Tanssipelikilpailuja on runsaasti myös LAN-partyjen yhteydessä, ja yksi Suomen tärkeimmistä kilpailuista SM-kisan lisäksi lienee tänäkin vuonna Assemblyjen DDR-compo. Joidenkin yliopistojen ja korkeakoulujen kerhot järjestävät niinikään jonkin verran tanssipelitoimintaa, ja toiminta on aktiivista myös verkossa. Nykyään Suomessa toimii myös virallinen tanssipeliyhdistys, jonka kohtauspaikka sijaitsee Quakenetissä kanavalla #tanssipelit. Kanavalta voi useimmiten bongata suomalaisten DDR-kuuluisuuksien lisäksi myös satakunta muuta lajin aktiivista harrastajaa. Jos siis on vähänkään kiinnostunut aktiivisesta tanssipelitoiminnasta, kannattaa ilmestyä kanavalle. Myös virallinen web-sivusto suomalaisille dankeajille löytyy osoitteesta tanssipelit.fi.

© Olli Etuaho 2003-2005