.

Tanssipelit?

Historia

Tanssipelien lyhyt historia alkoi kaukoidässä vuonna 1998, kun Konami kehitti ensimmäiset Dance Dance Revolution -nimellä kulkeneet arcade-tanssisimulaattorit paikallisiin pelihalleihin. Omaperäisen pelin suosio kasvoi nopeasti, ja Konamin DDR-lyhenteellä tunnettu sarja hallitsee edelleen markkinoita. Kolikkopelistä on Japanissa ilmestynyt kahdeksan eri versiota, ja sekä Eurooppa että USA ovat saaneet omat paikalliset käännöksensä. Myös pelikonsolit ja PC:t ovat sittemmin saaneet osansa tanssipelikakusta. Suomessakin pelivalikoimasta löytyy jo ainakin Konamin oma Dancing Stage Fever (PS2) ilmainen StepMania (PC) ja Suomessa tietääkseni ensimmäisenä tanssipelinä julkaistu Dance UK (PS2). DDR-kolikkopelin euroversiota, Dancing Stage Euromixiä, pääsee Suomessa kokeilemaan Tennispalatsissa ja Linnanmäellä. Pelika olisi kuulemani mukaan halukas hankkimaan koneita lisääkin, mutta niiden saatavuus on Japanin DDR-huuman laannuttua huonontunut. Tilanne parantuu kuitenkin lähitulevaisuudessa, sillä Konami tuo pian Euroopan markkinoille Dancing Stage Fusion -nimisen arcade-laitteen. Osa koneista saattaa päätyä Suomeenkin.

Erilaiset rytmipelit

Tanssipeleiksi käsitetään useimmiten ne pelit, joita ohjataan lattialle asetettavalla tanssimatto-ohjaimella. Tanssimatot ovat muovisia tai metallisia matalia läpysköjä, joissa on neljä, viisi, kuusi tai kahdeksan painalluksen tunnistavaa isoa nappulaa. Tanssipelit ovat kuitenkin vain pieni osa rytmipelien laajasta ryhmästä. Muihin ohjaustapoihin kuuluvat mm. Para para paradisessa käytetty käsiohjaus sekä lähinnä PC-puolella mahdollinen näppäimistöohjaus. Rytmipelit ovat kuitenkin tietyllä tapaa hyvin rajattu lajityyppi, sillä lähes kaikissa genren peleissä tarkoituksena on osua ennalta määrättyihin musiikin tahdissa kulkeviin askeliin, jotka esitetään nuolina näytöllä.

Tanssipelit Suomessa

Maamme DDR-koneiden häpeällisestä vähyydestä huolimatta tanssipeleillä on myös Suomessa oma vakaa harrastajaporukkansa. Tanssipelikilpailuja on tänä vuonna alettu pitää runsaasti LAN-partyjen yhteydessä, ja Suomen tärkein kilpailu lienee seuraavanakin vuonna Assemblyjen DDR-compo. Joidenkin yliopistojen ja korkeakoulujen kerhot järjestävät niinikään jonkin verran tanssipelitoimintaa, ja toiminta on aktiivista myös verkossa. Suomen tanssipelifanaatikkojen tärkein kohtauspaikka sijaitsee IRCnetissä kanavalla #tanssipelit, josta voi useimmiten bongata suomalaisten DDR-kuuluisuuksien lisäksi myös vajaat satakunta muuta lajin aktiivista harrastajaa. Jos siis on vähänkään kiinnostunut aktiivisesta tanssipelitoiminnasta, kannattaa ilmestyä kanavalle. Myös puolivirallinen web-sivusto suomalaisille dankeajille on ollut välillä suunnitteilla, mutta hommaa ei ole ainakaan vielä saatu valmiiksi. #tanssipelit-kanavaa vastaava sivu IRC-galleriassa.

© Olli Etuaho 2004