.

Laitteisto

Mitä tarvitaan?

Yksinkertaisin tapa aloittaa tanssipeliharrastus on käyttää julkisia kolikkopelejä, joita löytyy tällä hetkellä Helsingistä kaksi. Toinen koneista on Tennispalatsissa ja toinen Linnanmäellä. Kolikkopelit tarjoavat samanhenkistä seuraa ja laadukkaan pelialustan, mutta pidemmän päälle samojen biisien tahkoaminen alkaa maistua puulta.

Pelatakseen tanssipelejä kotonaan tarvitsee kolme asiaa: pelikoneen, tanssimaton sekä tanssipelin. Paras alusta on useimpien mielestä PC, johon on kytketty adapterin avulla Xbox- tai PlayStation-matto ja asennettu ilmainen StepMania-ohjelmisto. StepMania on saatavilla sekä Windowsille, Macille että Linuxille. Myös useimpien mattojen pitäisi toimia kaikissa kolmessa käyttöjärjestelmässä. StepManian mukana ei tule yhtäkään biisiä, mutta lajin harrastajat ovat julkaisseet netissä askeleet tuhansiin kappaleisiin. Ehkä suosituin StepMania-kappaleita jakeleva sivusto on tällä hetkellä Bemanistyle, mutta askeleita voi löytää myös muualta.

Tanssimatosta kannattaa hankkia PC:täkin varten XBox- tai PlayStation-versio, sillä konsoleiden mattovalikoima on ainakin tällä hetkellä paljon parempi kuin PC-puolella. XBox- tai PlayStation-maton tietokoneelle sovittava adapteri maksaa toki muutaman kympin, mutta ainakin pidemmällä tähtäimellä adapterin hankkiminen kannattaa.

Jos PC:tä ei löydy, myös pleikkarille on saatavilla lukuisia vaihtelevan tasoisia tanssipelejä. Huonona puolena on jälleen biisivalikoiman suppeus ja pelien hinta, mutta pelien saatavuus alkaa olla jo Suomessakin kohtalaisen hyvä. Konamin DDR-koneisiin perustuvat Dancing Stage -pelit tuskin ainakaan pettävät laadullaan. Ominaisuuksiltaan paras Suomessa saatavilla olevista peleistä lienee tällä hetkellä Dancing Stage Fusion.

Mistä niitä saa?

Tietokoneen ei tarvitse olla mikään tehohirmu, jotta se jaksaa pyörittää StepManiaa. Tällä hetkellä laitesuositus on 400 MHz:n prosessori, 64 megatavua muistia sekä 16 megatavun näytönohjain. Lisätietoja StepManian asennuksesta ja käytöstä löytyy StepMania-sivulta.

XBox-mattoja saa Suomesta Polarpanda.comista, joka myy yhtä Perfect Dance -nimistä mallia. Polarpandasta saa myös toimivan 2-porttisen XBox-USB -adapterin. Perfect Dance on etenkin kehittyneemmälle pelaajalle melkeinpä parasta, mitä muovimatto-osastolla on tarjota. Matto ei liu'u kovankaan potkimisen alaisena ja sen herkkyys, tarkkuus ja tuntuma ovat hyvät.

Toinen suosittu vaihtoehto on mm. Verkkokauppa.comissa myytävä Logic3 (PlayStation), jolle on valitettavasti hankittava adapteri jostakin muualta. Logic3 on hieman ergonomisempi ja ehkä myös hitusen kestävämpi kuin Perfect Dance, joten sitä voi suositella aloittelijoille. Verkkokauppa.comin lisäksi Locig3:sen mattoa löytää myös suurten kaupunkien elektroniikka- ja peliliikkeistä, joten kannattaa tarkistaa paikallinen tarjonta ennen verkko-ostoksille ryhtymistä. Yhteensopivia PlayStation-USB -adaptereja myy Suomessa ainakin Polarpanda.com. Tällä hetkellä tarjolla on kaksi mallia: 1-porttinen Smartjoy ja 2-porttinen Mayflash.

Mattoja saa myös tanssipelien kylkiäisinä, mutta pelien mukana jaeltavien mattojen laatu vaihtelee. Yleensä erikseen ostettu matto on parempi. Esim. Bulldogista saa Dance Dance Dance (?) -pelin mukana jonkinlaisen PC-tanssimaton.

Lisätietoja adapterien ja mattojen yhteensopivuudesta PC:n kanssa tarjoaa StepMania.com.

Lik-Sang & Play-Asia

Jos ulkomaisesta kaupasta tilaaminen ei ole ongelma, kannattaa suunnata kohti Play-Asiaa tai Lik-Sangia.

Molemmat kaupat tarjoavat laajan valikoiman mattoja ja adaptereja. Lik-Sangista tilaavan kannattaa lukea tuote-esittelyjen lisäksi myös sivuston ilmoitus toimituksista Eurooppaan. Liikkeen hinnat ovat Euroopassa hieman kalliimpia kuin muualla maailmassa, mutta toimitus EU:n sisälle sujuu ilman suurempia säätöjä.

Matoista suosittelen erityisesti seuraavia (linkit osoittavat PS-versioihin, mutta myös XBox-versioita löytyy):

Cobalt Flux

Jos rahasta ei ole puutetta, on olemassa vielä yksi vaihtoehto: Cobalt Flux. Yksittäisellä Cobalt Flux -metallimatolla on hintaa miltei 300 dollaria - kulujen kanssa helposti yli 400 euroa, mutta sen ei pitäisi hajota kovassakaan rasituksessa. Cobalt Fluxit ovat käsin koottuja, ja niitä myy suoraan ainakin cobaltflux.com.

Mikään sivulla esiintyvä kauppa ei maksa minulle mainostuksesta. Valitettavasti.

© Olli Etuaho 2004