.

Freestyle

Väärin: Tanssipelit ovat pelejä, joissa tarkoituksena on painaa jaloillaan nappuloita näytöllä näkyvien nuolten tahdissa.

Oikein: Tanssipelit ovat pelejä, joissa tarkoituksena on liikkua musiikin tahtiin. Nuolia pitäisi aina välillä painella, mutta sehän menee siinä muun säätämisen ohessa.

Varoitus: Jotkin freestyle-liikkeistä saattavat sisältää turvallisuusriskejä, eikä niitä kannata yrittää suorittaa ilman asianmukaista kokemusta ja varustusta. Etenkin nappulan painaminen polvella voi olla vaarallista ilman jonkinlaista polvisuojausta ja hyvin pehmustettua mattoa.

Freestyle on pelaamistyyli, jossa olennaisinta ei ole pisteiden kerääminen vaan se, miltä pelaaminen näyttää. Tanssimisesta on tarkoitus saada joko näyttävää, hauskaa tai molempia. Yleisin freestyle-liike on varmaankin jonkin mielikuvituksellisen ruumiinosan käyttö nuolen painamiseen. Nuolta voi läpsäyttää kädellä, sille voi laskeutua polvella tai sen päälle voi vaikka istua. Koordinaatiota vaaditaan astetta enemmän, mutta lopputulos on harjoittelun arvoinen. Harjoittelu kannattaa aloittaa vaikka ylänuolen kädellä läpsäyttämisestä, sillä se on useimpien mielestä helpoin freestyle-painallus. Muilla ruumiinosillaan voi tietenkin tehdä myös muuta - tarkoitus on tanssia musiikin mukana, ei seisoa jäykkänä lantiosta ylöspäin.

Myös jalkojen parempi käyttö on olennainen osa freestyle-tanssimista. Varsinkin hitaammissa kappaleissa matolla pyörähteleminen ei ole vaikeaa, ja korostetuilla liikkeillä saa steppaamiseensa lisää vauhdikkuutta. Kannattaa kokeilla esimerkiksi tasajalkaa nuolille hyppimistä, yhdellä jalalla pomppimista tai jalkojen mattoa pitkin liu'uttamista. Useat hyvät freestylen pelaajat ovat matolla suurimman osan ajasta takaperin, jotta saavutettaisiin kontakti yleisöön. Kappaleiden tai niiden osien ulkoa opetteleminen siis kannattaa.

Paritanssissa mahdollisuuksia on vielä enemmän, ja pienellä harjoittelulla voi saada aikaiseksi hyvinkin näyttäviä kuvioita. Mattojen vaihto kaverin kanssa kesken biisin ja molemmilla matoilla tanssiminen on kerännyt yleisön ihailevia katseita tapahtumassa jos toisessakin. Myös arcade-masiinojen ja kalliimpien mattojen tanko sallii aika mielenkiintoisia freestyle-liikkeitä. Järki pitää tietenkin pitää mukana, sillä itsensä lisäksi myös kolikkopelin hajoittaminen ei ole mahdotonta. On kuulemma tapahtunut sellaistakin, että jenkeissä joku lähti kävelemään tangosta tukea ottaen pitkin DDR-koneen näyttöä, ja iski sitten jalkansa kuvaputkesta sisään.

Viime vuosina freestyle-skene on kehittynyt huimasti, ja mukaan on tullut yhä mielikuvituksellisempia elementtejä. Monet hyvät freestyle-pelaajat pukeutuvat biisiin tai tyyliinsä sopiviin asusteisiin, ja voimistelua harjoitelleet pomppivat matolla ja sen ulkopuolella minne sattuu. Pari- ja ryhmäfreestyleissä on huolellisesti suunniteltuja, monimutkaisia koreografioita, jotka yhdistettynä kaikkiin edellä mainittuihin elementteihin tekevät esityksistä kertakaikkiaan upeaa katsottavaa.

Esimerkki todella hyvästä parifreestylestä (ddrpalace.com)
Pari esimerkkiä hyvästä freestyle-asujen käytöstä (indyddr.com)
Lisää freestyleä amerikan malliin (Raphael Punginin blogi)

Real Media -tiedostot voit toistaa Real Alternativella.

© Olli Etuaho 2004