ninja

Billy Elliot

Ohjaaja: Stephen Daldry
Käsikirjoittaja: Lee Hall
Valmistumisvuosi: 2000
Maa: Iso-Britannia
IMDB: Billy Elliot

On vuosi 1984, ja englantilainen kaivoskaupunki lakkoilee. Mellakkapoliisit ovat paikalla suojelemassa lakonrikkojia muilta, ja tunnelma on hyvin kireä. Elliotin perheen isä ja vanhempi poika ovat molemmat kaivoksella töissä, joten perheellä ei mene kovinkaan hyvin. Nuorempi poika Billykin kärsii lakosta, vaikka voikin jatkaa nyrkkeilyharrastustaan normaalisti. Jokin kuitenkin muuttuu, kun paikallinen baletinopettaja alkaa pitää tuntiaan nyrkkeilyyn käytetyn salin toisessa päädyssä.

Elokuva kertoo Billyn balettiharrastuksen alkutaipaleesta ja sen tuottamista vaikeuksista. Ahdasmielinen ympäristö ei katso balettia harrastavaa poikaa hyvällä - homojen hommaahan se on! Etenkin Billyn isä ja isoveli ovat ehdottomasti harrastusta vastaan. Olosuhteet ovat kovat, mutta tanssinopettaja jatkaa silti lahjakkaan Billyn kouluttamista. Pojasta voisi tulla jopa ammattilainen, jos hänet vain saataisiin kovatasoiseen oppilaitokseen Lontoossa. Elokuva imaisee katsojan vahvasti mukaansa, ja lopulta tajuaa alkaneensa ihan huomaamattaan kannustaa päähenkilöä hänen valitsemallaan tiellä.

Kaikenkaikkiaan Billy Elliotin ansiot ovat niin lukuisia, että niitä on hankala ruveta tässä luettelemaan. Näyttelijät ovat uskottavia samoin kuin käsikirjoitus, joten draamana elokuva on maailman kärkikastia. Teemaksi muodostuvat lähinnä sukupuoliroolit, ja sitä käsitellään monipuolisesti ja hienosti. Monet sivuhahmot tuovat lisäväriä tapahtumiin. Lopetuskaan ei ole aivan niin onnellinen kuin voisi odottaa, vaan siitä löytyy ristiriitoja päähenkilöiden kannalta. Uhrauksia vaaditaan aina, kun jotain halutaan todella saavuttaa. Elokuvasta erottuu myös hieno musiikin käyttö, ja muutamat tanssikohtaukset jäävät mieleen todella elämyksellisinä hetkinä.

Yhteenveto:

Sukupuoliroolit on teemana aina yhtä hyvä, varsinkin kun taustalle heitetään sopivasti tositapahtumia lakkoilevan kaivosyhteisön muodossa. Balettia harrastamaan ryhtyvästä pojasta kertova Billy Elliot käsittelee tätä aihetta antaumuksella, ja sen kohtausten tunnelataukset ovat monipuolisia ja vahvoja. Draama on vakuuttavaa, musiikki tempaa mukaansa ja jotkin kohtaukset painuvat syvälle katsojan mieleen. Pahaa sanottavaa elokuvasta on todella hankala löytää.

Arvosana: 10

Olli Etuaho

Hectigo.net, © Olli Etuaho 2004-2005