hectigo.net

Elokuvien tekijöitä

Sivulla on listattu elokuvaihmisiä, jotka ansaitsevat jostain syystä erityisen kunnioitukseni. Lista ei yritäkään olla täydellinen yhteenveto suurimmista elokuva-alan vaikuttajista, vaan vain minuun itseeni suuren vaikutuksen tehneet ohjaajat ja näyttelijät on mainittu. Toivottavasti kukaan listalta puuttuva ei pahoita mieltään :).

Ohjaajat

 • Stanley Kubrick - Mainio ja tuottelias elokuvantekijä, joka tunnetaan erityisesti Clockwork Orangesta sekä 2001: Space Odysseystä. Myös muut nyt jo edesmenneen miehen ohjaukset loistavat tavanomaisen roskan seassa. Töille on tyypillistä syvällinen tematiikka ja täydellinen kameran sekä äänimaiseman hallinta - Kubrick pääsee katsojan pään sisälle, ja luo siellä temmeltäessään minkälaisen tunnelman tahansa. Kestää varmaan pitkään, ennen kuin kukaan onnistuu ylittämään 2. maailmansodan jälkeisen elokuvahistorian tärkeimmän vaikuttajan.
 • Aki Kaurismäki - Suomalaisen elokuvan mestari, joka ei omien sanojensa mukaan suostu ohjaamaan paskaa. Siinä asenne, jonka saisi iskostaa useammankin elokuvantekijän kalloon. Kaurismäen elokuvista nousee erityisesti esille omaperäinen tunnelma, jota tehostetaan mainiolla musiikin käytöllä. Erikoisena tyylikeinona Kaurismäki käyttää kirjakieltä, ja elokuvat hakevat aiheensa useimmiten yhteiskuntakritiikin alueelta.
 • Satoshi Kon - Tuore animemestari, joka jaksaa aina vain ylittää itseään. Niitä harvoja ihmisiä, joista saattaisi tulevaisuudessa löytyä aineksia jopa elokuva-alan kirkkaimman huipun lyömiseen. Länsimaissa ohjaaja ei ole vielä kerännyt ansaitsemaansa arvostusta.
 • Hayao Miyazaki - Hyvä tarinankertoja, jonka satuvisualisoinnit kiehtovat ihmisiä ympäri maailman. Miehen hienoin teos on mielestäni lännessäkin huomattu Sen to Chihiro no Kamikakushi, mutta myös vanhemmasta tuotannosta löytyy ansioita. Erityisesti Tonari no Totoro sekä Porco Rosso ovat jääneet allekirjoittaneen mieleen.
 • Steven Soderbergh - Tyyliltään eheitä ja moderneja elokuvia ohjaava heppu. Syvempi tematiikka on välillä kateissa, mutta erinomainen kameratyöskentely, hyvät näyttelijävalinnat ja tiivis tunnelma toimivat miehen jokaisessa elokuvassa.
 • Sofia Coppola - Neiti Coppola herättää jo maailmanlaajuista huomiota, vaikka elokuvia ei ole kertynyt ansiolistaan kovinkaan montaa. Vuoden 2003 Lost in Translation oli mukavan tuore ja todella sujuva kokonaisuus, ja sai katsojan odottamaan ohjaajattaren seuraavia tuotoksia. Myös esikoiselokuva The Virgin Suicides on tutustumisen arvoinen.

Näyttelijät ja näyttelijättäret

 • Johnny Depp - Hyvän muuntautumiskyvyn omaava näyttelijä, joka muistetaan monista erikoisista roolisuorituksistaan. Kuuluisa Jack Sparrowin rooli Pirates of the Caribbeanissa vakuutti sekin.
 • John Goodman - Aina yhtä karismaattinen köriläs, joka on pelastanut monta huonompaakin elokuvaa. Herran parhaat hetket on nähty varmaankin Coenin veljesten ohjaamassa Barton Finkissä.
 • Jack Nicholson - Mm. One Flew Over the Cuckoo's Nestistä ja ensimmäisestä Batmanistä tunnettu heppu. Jackin roolit ovat olleet järjestäen hankalia, ja hän on hoitanut ne useimmiten kunnialla kotiin.
 • Anthony Hopkins - Erityisesti Hannibalin roolistaan muistettu näyttelijä, joka on Silence of the Lambsin jälkeen ja ennen sitä näytellyt lukuisissa vaihtelevan tasoisissa tuotannoissa.
 • Nicole Kidman - Useita vakuuttavia työsuorituksia viime vuosina tehnyt tähtönen, joka on jäänyt mieleeni erityisesti The Hoursin skitsofreenikon roolistaan.
Hectigo.net, © Olli Etuaho 2004 - Lähetä palautetta

Get Firefox!