ninja

28 Days Later...

Ohjaaja: Danny Boyle
Käsikirjoittaja: Alex Garland
Valmistumisvuosi: 2002
Maa: Iso-Britannia
IMDB: 28 Days Later...

Mies herää sairaalan vuoteelta, ja ympäristö vaikuttaa kumman autiolta. Lontoon kadut ovat tyhjää täynnä, ja sekalaiset selviytyjät ovat linnoittautuneet koteihinsa ja kauppoihin piiloon vaeltelevilta zombeilta. Kaiken takana on se tavallinen tarina: biolaboratoriossa on taas mennyt jotain pahasti vikaan, ja luvassa on veristä mättämistä ja säikyttelyä. Mätänevät ruumiit eivät sentään ole nousseet haudoistaan, mutta kaukana äärimmäisistä tuubaskenaarioista ei olla.

Zombiefilmiksi 28 Days Later on yllättävän hyvä. Ohjaaja Danny Boyle on tehnyt useita tyylikkäitä elokuvia, eikä 28 Days Later ole poikkeus. Kerronta on sujuvaa ja viihdyttävää, ja autioon Lontooseen on rakennettu ihan hienoakin tunnelmaa. Pelottamaan elokuva ei valitettavasti pääse, sillä siihen se on aivan liian toiminnallinen. Kaikki mahdollisesti jännittävät kohtaukset pilataan juuri väärässä kohdassa hyökkäävällä zombielaumalla, ja niinpä 28 Days Later on kauhuelokuvana huono. Mihinkään alan klassikkoon elokuvaa ei voi vakavissaan verrata. Splätteriäkin leffassa on hieman yli oman tarpeen, vaikka järjettömimmistä verellämässäilyjuhlista jäädäänkin jälkeen.

Kaikki muut viat voisi vielä antaa anteeksi, jos juoni olisi kiehtovampi, mutta tämäkään osasto ei toimi tarpeeksi hyvin. Sinänsä toimivien henkilöhahmojen päälle olisi voinut rakentaa jotain hienompaakin, mutta valitettavasti ihmissuhdepuolella sorrutaan melko tavallisiin romanssi- ja perhetarinoihin. Naispäähenkilöt sentään vaikuttavat alussa hieman tavallista vahvemmilta, mutta tämäkin osoittautuu huijaukseksi. Loppupuolella prinssi saa luvan pelastaa naisensa ilkeiden pahisten kynsistä, kaikki päättyy onnellisesti, ja katsoja haukottelee ratkaisujen kliseisyydelle. 28 Days Laterin tyyli toimii, mutta lajityypin sisältöä ei ole rohjettu ryhtyä uudistamaan.

Yhteenveto:

28 Days Later ei pysty tarpeeksi irtautumaan perinteisen zombiemätön kaavoista. Vaikka ohjaus sujuu hienosti, efektit ovat ihan toimivia ja autiot maisemat kiehtovat, sisältö on yksinkertaisesti kuivaa. Monet potentiaalisesti pelottavat kohtaukset pilataan liialla toiminnallisuudella, ja niinpä 28 Days Lateria ei voi sanoa hyväksi kauhuelokuvaksikaan. Tiukasti rajatussa zombietoiminnan lajityypissään elokuva on hyvä, mutta lajityypin rikkominen olisi varmasti paljon hauskempaa.

Arvosana: 5

Olli Etuaho

Hectigo.net, © Olli Etuaho 2004-2005