Hectigo.net
Tervetuloa Hectigo.netiin, vuodesta 2003 asti toimineelle Hectigon eli Olli Etuahon kotisivulle. Tulostettava versio.

Elokuvien tekijöitä

Sivulla on listattu elokuvaihmisiä, jotka ansaitsevat jostain syystä erityisen kunnioitukseni. Lista ei yritäkään olla täydellinen yhteenveto suurimmista elokuva-alan vaikuttajista, vaan vain itseeni erityisen vaikutuksen tehneet ohjaajat ja näyttelijät on mainittu. Toivottavasti kukaan listalta puuttuva ei pahoita mieltään :).

Ohjaajat

  • Kim Ki-Duk - Etelä-Korean nouseva nimi, joka on viime aikoina tehtaillut arvostettuja teoksia tasaiseen tahtiin.
  • Stanley Kubrick - Mainio ja tuottelias elokuvantekijä, joka tunnetaan erityisesti Clockwork Orangesta sekä 2001: Space Odysseystä. Myös muut nyt jo edesmenneen miehen ohjaukset loistavat tavanomaisten tapausten seassa. Töille on tyypillistä syvällinen tematiikka ja täydellinen kameran sekä äänimaiseman hallinta - Kubrick pääsee katsojan pään sisälle, ja luo siellä temmeltäessään minkälaisen tunnelman tahansa. Kestää varmaan pitkään, ennen kuin kukaan onnistuu ylittämään 2. maailmansodan jälkeisen elokuvahistorian tärkeimmän vaikuttajan.
  • Aki Kaurismäki - Suomalaisen elokuvan mestari, joka ei omien sanojensa mukaan suostu ohjaamaan paskaa. Siinä asenne, jonka saisi iskostaa useammankin elokuvantekijän kalloon. Kaurismäen elokuvista nousee erityisesti esille omaperäinen tunnelma, jota tehostetaan mainiolla musiikin käytöllä. Erikoisena tyylikeinona Kaurismäki käyttää kirjakieltä, ja elokuvat hakevat aiheensa useimmiten yhteiskuntakritiikin alueelta.
  • Satoshi Kon - Tuore animemestari, joka jaksaa aina vain ylittää itseään. Niitä harvoja ihmisiä, joista saattaa tulevaisuudessa löytyä aineksia jopa elokuva-alan kirkkaimman huipun lyömiseen. Länsimaissa ohjaaja ei ole vielä kerännyt ansaitsemaansa arvostusta.
  • Hayao Miyazaki - Hyvä tarinankertoja, jonka satuvisualisoinnit kiehtovat ihmisiä ympäri maailman. Miehen hienoin teos on ehkä lännessäkin huomattu Sen to Chihiro no Kamikakushi, mutta myös vanhemmasta tuotannosta löytyy ansioita. Erityisesti Tonari no Totoro sekä Porco Rosso ovat jääneet mieleen.
  • Sofia Coppola - Neiti Coppola herättää jo maailmanlaajuista huomiota, vaikka elokuvia ei ole kertynyt ansiolistaan kovinkaan montaa. Vuoden 2003 Lost in Translation oli mukavan tuore ja todella sujuva kokonaisuus, ja sai katsojan odottamaan ohjaajattaren seuraavia tuotoksia. Myös esikoiselokuva The Virgin Suicides on tutustumisen arvoinen.

Näyttelijät

  • Johnny Depp - Hyvän muuntautumiskyvyn omaava näyttelijä, joka muistetaan monista erikoisista roolisuorituksistaan. Teinityttöjen suosiota kerännyt Jack Sparrowin rooli Pirates of the Caribbeanissa vakuutti sekin.
  • John Goodman - Aina yhtä karismaattinen köriläs, joka on pelastanut monta huonompaakin elokuvaa. Herran parhaat hetket on nähty varmaankin Coenin veljesten ohjaamassa Barton Finkissä.
  • Jack Nicholson - Mm. One Flew Over the Cuckoo's Nestistä, The Shiningista sekä ensimmäisestä modernista Batmanistä tunnettu heppu. Nicholsonin roolit ovat olleet järjestäen hankalia, ja hän on hoitanut ne useimmiten kunnialla kotiin.
© Olli Etuaho 2003-2005