Ukradená vzducholod
Ohjaaja: Karel Zeman
Käsikirjoittajat: Radovan Krátky, Jules Verne (alkup.)
Valmistumisvuosi: 1967
Maa: Italia / Tsekkoslovakia
IMDB: Ukradená vzducholod
Karel Zemanin leffoja et saa ostettua ymmärrettävälle kielelle tekstitetyillä DVD:illä. Karel Zemanin leffoja on ylipäätään niin hankala saada käsiinsä, että koko tämän arvostelun kirjoittaminen tuntuu täysin hyödyttömältä ajatukselta. Eurooppalaisenkin elokuvakulttuurin olemassaolon tiedostaminen ei kuitenkaan koskaan ole pahitteeksi, ja pitäähän Yle Teeman taannoiseen kulttuuritekoon ainakin jollain tapaa vastata. Myin sieluni Ylen "kulttuurin, tieteen ja oppimisen" digikanavalle juuri sillä hetkellä, kun Karel Zemanin Jules Verneltä ammentavat huuruiset fantasiavisiot ensimmäistä kertaa täyttivät töllöttimeni.
Ukradená vzducholod (tuttavallisemmin Varastettu ilmalaiva) aloittaa tarinansa 1900-luvun vaihteen Euroopasta, jossa ilmalaivat vielä kynsivät taivaita, viikset oli tapana kihartaa kunnolla eikä eksoottisten sienten tuontia elokuvaohjaajien tarpeisiin vielä rajoitettu. Viisi kuritonta pojankoltiaista valtaavat rikkaille herrasmiehille esitellyn ultramodernin höyrykäyttöisen ilmalaivan, ja siitähän se seikkailu vasta alkaakin. Pojat päättävät lähteä maailmanympärimatkalle, eikä kommelluksilta voida välttyä. Ilmalaivayrityksen johtajan salamyhkäiset vehkeilyt hallituksen kanssa, yleisen syyttäjän perhesuhteet sekä tungetteleva lehdistö laittavat kaikki oman lusikkansa moniulotteiseen soppaan.
Aivan oman kappaleensa ansaitsee salainen agentti 13, joka yrittää epäonnen riivaamana selvittää ilmalaivan takana olevan patentoidun tekniikan arvoitusta. Käytössä olevat agenttivehkeet ovat vähintäänkin kertaluokan verran keskimääräistä hillittömämpiä, eikä niiden hieman huolimaton hyväksikäyttö taatusti jätä ketään kylmäksi. 1800-luvun puolella salakuuntelulaitteiden piilottaminen ei ollut aivan yhtä mutkatonta kuin nykypäivänä, ja myös erikoisemmille vempaimille löytyy moninaisia käyttötarkoituksia. James Bondilla pyyhitään tässä leffassa lattioita. Mieleen tulevat lähinnä Mies ja alaston ase -sarjan parhaat hetket, joskin vähemmällä alapäähuumorilla.
Elokuvan pääasiallinen kohderyhmä on sen tekohetkellä eittämättä ollut lapset, mutta jopa varhaishollywoodilainen slapstick-komedia on leffassa tehty sen verran luovasti, että sille kehtaa aikuinenkin ihminen nauraa. Mitään tehokeinoja ei käytetä liikaa, ja ruutuaikaa jaetaan tasapuolisesti mitä moninaisimmille kohtauksille. Ukradená vzducholod ei ole perinteinen lasten seikkailuelokuva, historiallinen komedia tai poliittinen trilleri, mutta silti se on vähän näitä kaikkia ja bonukset päälle. Elokuvan monipuolisuus yllättää kerta toisensa jälkeen, ja vaikka se menettääkin edetessään hieman alkupuolen puhtiaan, ei lopputekstien pyöriessä tunnelma ole vielä läheskään lattialla.
Ukradená vzducholod on esitystavaltaan sekava, rytmitykseltään jopa tekohetkeensä nähden amatöörimaisen hiomaton, mutta kokonaisuutena äärimmäisen rakastettava. Surrealismin rajoja hipovat tapahtumat saavat aikaan naurunpyrskähdyksen jos toisenkin, eikä mielikuvituksesta tai tyylitajusta ole puutetta. Erityisen maininnan ansaitsee elokuvan visuaalinen toteutus, joka sekoittaa mustavalkoista videokuvaa ja pienoismalleja käsin piirrettyihin elementteihin. Yhdistelmä toimii äärimmäisen hyvin ja sallii tekijöille taiteellisen vapauden, jonka tasolle on vasta hiljattain päästy tietokonelähtöisen elokuvanteon maailmassa. Elokuva siirtyy täysin saumattomasti Leonardo Da Vincin visioiden maailmasta 1800-luvun lopun katukuvaan, eikä merirosvohenkistä toimintajaksoa autiolla saarella ole suinkaan unohdettu. Elokuva on valmis ja toimii - nyt toivomuslistalla onkin enää sen pohjoismainen DVD-julkaisu. Ainahan saa haaveilla, eikö?
Olli Etuaho