Hectigo.net
Suomeksi / in English
Muutan. Uusi osoite on oletus.fi. Hectigo.net pysyy toiminnassa toistaiseksi.

Billy Elliot

Ohjaaja: Stephen Daldry
Käsikirjoittaja: Lee Hall
Valmistumisvuosi: 2000
Maa: Iso-Britannia
IMDB: Billy Elliot

On vuosi 1984, ja englantilainen kaivoskaupunki lakkoilee. Mellakkapoliisit ovat asettautuneet kaupunkiin suojelemaan lakonrikkojia muilta, ja tunnelma on äärimmäisen kireällä. Elliotin perheen isä ja vanhempi poika ovat molemmat kaivoksella töissä, joten perheellä ei mene kovinkaan hyvin. Nuorempi poika Billykin kärsii lakosta, vaikka voikin jatkaa nyrkkeilyharrastustaan normaalisti. Jokin kuitenkin muuttuu, kun paikallinen baletinopettaja alkaa pitää tuntiaan nyrkkeilyyn käytetyn salin toisessa päädyssä. Billy ei ole koskaan ollut kovin hyvä nyrkkeilyssä, ja muutaman onnekkaan sattuman jälkeen balettitossuissa keikistely alkaakin äkkiä tuntua huomattavasti houkuttelevammalta vaihtoehdolta.

Elokuva kertoo Billyn balettiharrastuksen alkutaipaleesta ja sen tuottamista vaikeuksista. Ahdasmielinen ympäristö ei katso balettia harrastavaa poikaa hyvällä - homojen hommaahan se on! Etenkin Billyn isä ja isoveli ovat ehdottomasti harrastusta vastaan. Olosuhteet ovat kovat, mutta tanssinopettaja jatkaa silti lahjakkaan Billyn kouluttamista. Pojasta voisi tulla jopa ammattilainen, jos hänet vain saataisiin kovatasoiseen oppilaitokseen Lontoossa. Elokuva imaisee katsojan vahvasti mukaansa, ja lopulta tajuaa alkaneensa ihan huomaamattaan kannustaa päähenkilöä hänen valitsemallaan tiellä.

Kaikenkaikkiaan Billy Elliotin ansiot ovat niin lukuisia, että niitä on hankala ruveta tässä luettelemaan. Näyttelijät ja käsikirjoitus ovat äärimmäisen uskottavia, eikä ihmisläheinen ja lämmin tarina voi olla koskettamatta. Teemaksi muodostuvat lähinnä sukupuoliroolit, ja aihetta käsitellään monipuolisesti ja hienosti. Monet sivuhahmot tuovat lisäväriä tapahtumiin. Lopetuskaan ei ole aivan niin onnellinen kuin voisi odottaa, vaan siitä löytyy kiinnostavia ristiriitoja päähenkilöiden kannalta. Uhrauksia vaaditaan aina, kun jotain halutaan todella saavuttaa. Elokuvasta erottuu myös hieno musiikin käyttö, ja muutamat tanssikohtaukset jäävät mieleen todella elämyksellisinä hetkinä.

Sukupuoliroolit on teemana aina yhtä hyvä, ja taustalle heitetyt kaivoskaupungin tositapahtumat tuovat oman loistavan lisänsä tarinaan. Balettia harrastamaan ryhtyvästä pojasta kertova Billy Elliot käsittelee aihettaan antaumuksella, ja sen kohtausten tunnelataukset ovat monipuolisia ja vahvoja. Draama on vakuuttavaa, musiikki tempaa mukaansa ja jotkin kohtaukset painuvat syvälle katsojan mieleen. Pahaa sanottavaa elokuvasta on todella hankala löytää.

Olli Etuaho