Koipottu-spesiaali

Laita se perseelleni

Meidät on pelastettu! Alunperin TV:ssä esitetty Koipottu jatkui täysin yllättäen pelkästään DVD:llä julkaistuilla bonusjaksoilla. Enää ei siis potuta, mutta voisihan sitä vaikka ihan pottuillakseen esitellä animaatiosarja Koipotun (Jagainu-kun, Dogtato-kun) parhaat ja pahimmat hetket:

Koipottu
Avointa seksuaalisuutta.
Koipottu
Vauhtia ja väkivaltaa.
Koipottu
Kauhistuneita sammakkosieniä murskataan kivenmurikoiden alle.
Koipottu
Vihanneseläimet suunnittelevat kaverinsa käyttämistä ukkosenjohdattimena.
Koipottu
Hänestä on tulossa ongelma.
Koipottu
Tuomion täytäntöönpano?
Koipottu
Ja samalla teemalla jatketaan.

Kuvien kavalkadin jälkeen on hyvä aloittaa kesällä 2004 kirjoittamallani previkalla sarjasta, joka kuvaa sarjan jättämää ensivaikutelmaa.

Jagainu-kun (Dogtato-kun)

Arvio perustuu sarjan ensimmäiseen jaksoon

Kolme minuuttia ei ole kovin paljon. Kolmessa minuutissa ei ehdi kirjoittaa previkkaa, opetella jonglööraamaan tai keittää perunoita. Kolmessa minuutissa voi kuitenkin katsoa yhden Jagainu-kunin jakson. Kun on tehnyt päätöksensä tuon kolmeminuuttisen katselusession toteuttamisesta, pitää hyväksyä se tosiasia, että mielikuva vihanneksista ei tule enää koskaan olemaan samanlainen.

Jagainu näyttää sijoittuvan selvästi lastenanimen puolelle. Se kertoo ylisöpösti piirretyistä otuksista, jotka ovat puoliksi vihanneksia ja puoliksi eläimiä. Päähenkilön virkaa hoitaa perunan ja koiran risteytys Jagainu, joka kääntyisi vapaasti suomentaen Koipotuksi. Muita sarjan hahmoja ovat mm. Siipottu sekä Kurktipu. Ensimmäisen jakson juoni keskittyy lähinnä Koipotun ja Siipotun välisen suhteen tutkimiselle. Kahden puolieläimen tapaaminen johtaa päällisin puolin hyvin hellyttävään tapahtumasarjaan, joka saa katsojan kuin katsojan hyvälle tuulelle. Imelyys on käsinkosketeltavaa.

Ulkoasun ei kuitenkaan kannata antaa hämätä, sillä Jagainuun on kätketty syvällisiä viestejä, jotka antavat itse kullekin katsojalle päänvaivaa. Minä tulkitsen Jagainua yhteiskuntakriittisenä sarjana, joskin myös muunlaiset tulkinnat ovat varmasti mahdollisia. On ihmeellistä, miten paljon ajatuksia muutaman yksinkertaisesti piirretyn viivan taakse voikin kätkeytyä. Sarja ottaa kovan startin heti alussa, kun Koipottu kierii mäkeä alas miltei tappaen viattoman toukan. Ainoa syy kierimiseen oli se, että siten Koipottu pystyy liikkumaan nopeammin. Yhteys nykyajan sairaalloiseen liikennekulttuuriin on niin selkeä, ettei sitä tarvitse tyhmällekään selittää. Koipottu ei edes näytä tuntevan suurempaa syyllisyyttä pahoista teoistaan, vaan jatkaa ylipirteää vaellustaan muina miehinä. Toukkakin näyttää suhtautuvan tilanteeseen sangen pinnallisesti, ja vain ihailee Koipotun komeaa häntää. Selitys on kuitenkin helppo löytää, sillä kaikkihan tietävät, kuinka pahasti toukat pystyvät suojattomia perunoita vahingoittamaan. Psykopaattinen ötökkä hautoo salassa julmaa kostoa, joka rikkoo ihmisyyttä vastaan vielä pahemmin kuin Koipotun vastuuton törmäily.

Jos tuossa ei vielä ollut tarpeeksi järkyttäviä aineksia, sarja jatkuu Siipotun ja Koipotun kyseenalaisen rakkaussuhteen esittelyllä. Koipottu ihastuu heti ensimmäiseen naispuoliseen lajinsa henkilöön, johon vain sattuu törmäämään. Perunakoiran päämäärä on selvä, jos suhteeseen heittäydytään tällä tavalla täysin epäröimättä. Koipottu himoitsee pelkkää seksiä, ja veikkaisin, että tulemme näkemään vielä aikamoisen välienselvittelyn Siipotun ja Koipotun suhteen kariuduttua. Elämän pinnallisuutta korostetaan myös toisella tavalla, kun treffeille lähtiessä ulkonäkö on ehdoton pääasia. Perverssinä yksityiskohtana Koipotun ja Siipotun käyttämät koristeet ovat eläviä perhosia. Ehkä sarjasta voi löytää kannanoton myös turkisten ja keinomateriaalien taisteluun? Fiktiivisessä sarjassa kravatit ja rusetit vain liihottelevat käytön jälkeen irstaasti tiehensä kuin julmana pilaversiona minkkien sielujen kohtalosta. Kaiken kruunaa vielä perinteisten sukupuoliroolien korostaminen. Pidetään itsestäänselvänä, että vahva miespuolinen Koipottu suojaa heikompaa naispuolista Siipottua sateelta.

Jagainu-kun on mielenkiintoinen sarja, joka järkyttää varmasti monia sitä pohtimaan asettuneita katsojia. Nyky-yhteiskunnan lisäksi voi olla huolestunut myös sarjaa mahdollisesti katsovista lapsista, jotka eivät vielä osaa tulkita Jagainua oikein. Heihin sarja saattaa toimia julmia arvoja ajavana aivopesuna. Ehkä vihanneseläinten esiinmarssi pyrkii myös tällä keinolla järkyttämään meitä. Pitää vahtia tarkkaan, mitä lapsensa oikein antaakaan katsoa.

Vaikutelma: +

Tuoreempia näkemyksiä

Kuten jo keväällä aavistelinkin, Koipotusta kehkeytyi yksi suosikkisarjoistani. Etenkin filosofisia kommentteja laukova sipulikotiili kerää pisteet kotiin suvereenilla esiintymisellään. Jaksojen käsittelemät aiheet kehittyivät sarjan edetessä niin kieroiksi, että heikompaa alkoi jo hirvittää. Viimeistään nk. "suoruutta" (eng. straight) käsittelevä yhdeksäs jakso räjäyttää pankin. Vihanneseläinten hurraahuudot "suoruudelle" saavat varmasti yhden jos toisenkin suvaitsevaisen ihmisen pomppaamaan kattoon. Seksuaalista yhdenmukaisuutta julistavat sarjat alkoivatkin jo käydä harvinaisiksi. Koipottu järkyttää ja ihastuttaa samanaikaisesti - se jos mikä on ansio tasapaksujen ja poliittisesti korrektien lasten TV-sarjojen aikakaudella.

Aivan täydellinen sarja Koipottukaan ei kuitenkaan ole. Sarjan yhteiskunnalliset kannanotot eivät jostain syystä tunnu löytävän mitään yksittäistä kiintopistettä, vaan poukkoilevat sekopäisesti sinne tänne. Myös sipulikotiili muuttuu sarjan puolivälin jälkeen vähemmän kiinnostavaksi, kun vihanneksen mystisyys alkaa hälvetä. Kaikki sivujuonet eivät kehity aivan täyteen mittaansa, ja monet mielenkiintoiset teemat jäävät ainakin ulkoisesti vaille syvempää käsittelyä. Eniten pännii sarjan lyhyys: 16 kolmen minuutin jaksoa ei ole yhteensä edes yksi tunti. Koipotussa olisi hyvin riittänyt aineksia vaikka sadan tuhannen jakson sarjaksi, ja katsojat tuskin olisivat kyllästyneet.

Loppuarvosana: 7

Suomennosprojekti

Suomen tulevaisuudelle on olennaista, että Jagainu julkaistaan myös kotoisella suomen kielellä. Maamme ei saa missään tapauksessa jäädä paitsi näinkin kiistellystä ja merkittävästä ilmiöstä. Jokin maanalainen internet-yhteisö voisi toki ottaa Jagainun kääntämisen tehtäväkseen, mutta tällaisen ratkaisun moraalinen kestävyys ei riitä kovin pitkälle. Tämän lisäksi nettilevityksellä tuskin saavutetaan kovin suurta katsojamäärää. Suuren yleisön huomion kiinnittääkseen Koipottu on saatava televisioon, ja mitä isommalle kanavalle, sen parempi. Aikeenani on tehdä aiheesta vetoomus, ja lähettää se YLE:lle joskus ensi vuoden puolella. Tavoite on aloittaa Koipotun viikoittainen esittäminen YLE 1:llä parhaaseen katseluaikaan viimeistään kahden vuoden kuluttua. Mahdollisia kääntäjiä auttaakseni olen tehnyt alle taulukon, jossa on Jagainussa esiintyvien hahmojen nimiä japaniksi, englanniksi ja suomeksi. Koskaan ei voi olla aivan varma tumpeloiden kääntäjien kyvykkyydestä ymmärtää nimien syvempiä merkityksiä, jotka olen yrittänyt tuoda suomennoksissani esiin.

JapaniksiEnglanniksiSuomeksi
JagainuDogtatoKoipottu
HaripotetoHedgetatoSiipottu
NegiwaniCroconionSipulikotiili
KyuriebirdoCucumbirdKurktipu
MamedoriBeanbirdPaputipu
Kuro mamedoriBlack BeanbirdMusta paputipu
-BoartatoKarjupottu
-EggploochMunakoiso
-StrawbattyManspakko
-CherrodentKirsijä
-LettuphantSafaantti
-CabbapotamusKaahepo
-CoxMaisärkä
-MushribbitSienkurnu
-SlitherootLiukjuuri
-WaturtlemelonSimelokonna
-TurmelonKohmelo
-Lotus EaterLootusahmo
-PeachmingoPersmingo
-LionappleLeijonanas
-PearbirdPäätipu
-TweeterinePiipiriini
-TomatoinkTomaröh
-GourdbirdKurptipu
-FishperillaYrtkala
-MintfishMintkala
-PengradishPingtiisi
-BatppleOmepakko